***

Huidtemperatuur

Thermografie meet de huidtemperatuur en krijgt daarmee informatie over dieper gelegen structuren.

Hoe kan dit?

Er bestaan relaties tussen organen, weefsels, klieren en de huid. Hier wordt bijvoorbeeld gebruik van gemaakt binnen de acupunctuur, bindweefselmassages en osteopathie.

Als via de huid invloed uit geoefend kan worden op organen en andere weefsels is het ook andersom zo. Via het immuunsysteem (lymfevaten), het hormonaal systeem (bloedvaatjes) en de sympathische zenuwen staan dieper gelegen weefsels, klieren en organen in contact met de huid.

lymfesysteem

bloedvatenstelsel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wervelkolom ontwikkelt zich al zeer vroeg tijdens de embryonale ontwikkeling en bestaat uit segmenten. Elk segment heeft via het zenuwstelsel relaties met organen, klieren, spieren, huid, etc. Van elk segment zijn de bijbehorende structuren zoals orgaan, huid, spier en gewricht in kaart te brengen. Elk stukje huid is dus ook in verband te brengen met de bijbehorende structuren. Een verstoring binnen een bepaalde structuur vertaalt zich in een (subtiele) temperatuursverandering in de huid. De huidige, zeer geavanceerde infrarood camera’s kunnen temperatuursverschillen van 0,05 graden Celsius detecteren.

 

lymfesysteem

 

Hyperthermie
Een verhoging van de lichaamstemperatuur wordt bijvoorbeeld gezien bij een abces of wanneer er zich in het gebied van een tumor meer bloedvaatjes gaan vormen om betreffende tumor van voeding te voorzien (angiogenese).

Hypothermie
Een verlaging van de huidtemperatuur wordt bijvoorbeeld gezien bij een te traag werkende schildklier, bloedvatvernauwing of bij verhoogde spierspanning.